YA klisék, amiktől a falra mászok - SCHOOL EDITION

by - szeptember 17, 2017

Megkockáztatom, hogy ez az a sorozat, amibe soha nem fogok beleunni, mert klisé annyi, mint égen a csillag, márpedig nincs is szebb kedvenc utált könyves eseményeinket listába szedni. A Young Adult éra pedig újabb és újabb könyveket termel ki magából, hol jobb, hol katasztrofális eredménnyel. 

Arról nem is beszélve, hogy sulis történetek mindig voltak, mindig vannak, és örökké lesznek is, ilyen-olyan formátumban, egymástól lopott sémákkal és null kreativitással. Értem, miért az iskola maga a szocializációs közösség a YA könyvekben, mert hát könyörgöm, hol máshol lennének a tizenéves Jóskák meg Marik, ha nem iskolában ebben a korban, csak hát vannak azok a hőn szeretett, megszokott körutak az olvasmányokban, amelyek sokadik olvasásra már idegtépőek. Ebből jön a válogatás, ENJOY!

A suli legmenőbb lánya egy gonosz köcsög

Vessetek rám követ, lehet, én jártam rossz iskolába, de nem tudom elképzelni, hogy egy több száz fős oktatási intézményben legyen egy menő csaj, akit mindenki bálványoz és aki minden pasit elfogyaszt, de azért ő a legmenőbb, de azért a geek-eket kicsinálja. Jaj, meg persze pompomlány, az ki nem maradhat, mert a pompomlánykodás kéremszépen már komoly karriert jelent, és diplomát kellene osztogatni érte. WTF. és itt egyébként nem a táncosokat nézem le, ne legyen ebből félreértés Mi az ilyen rosszindulaú embereket nem bálványoztuk, hanem lenéztük, nem teljesen értem a könyves logikát a dologban. Ráadásul TUTI, hogy a szende főszereplő lányunk kiszemeltjével jár(t) vagy őt akarja, mert hát ugyebár...
... a főszereplő csaj a suli legmenőbb pasiját akarja. És meg is kapja.

Mondok valamit. Ha te az iskolai éveidben szép csendben üldögélsz a sarokban és sajnáltatod magad, plusz semmilyen szociális mozzanatod nincs, akkor a kutya se fog rád felfigyelni, nem hogy a suli dzsigolójának kikiáltott, űberkirályfej, Armani modell jópasinak pont semmi kedve és ideje nem lesz szürke egérkéket felfedezni, mikor utcasarkonként egy rajongó iskoláslány pottyan az ölébe. nanemúúúúúgy Csodák történhetnek, a kivétel mindig erősíti a szabályt, kívánom is minden iskolásnak és még magamnak is az ekkora varázslatot, de azért léccives. 

Mindig van egy gonosz tanár egy gonosz tárggyal

Matek. Tutira a matek, vagy valami természettudományi tárgy. Igen, tudom, az SZJG-ben épp a rajz volt, de LL egy interjúban elmondta, hogy direkt nem a matekot akarta beleírni, dehát ebből lejön, hogy áttéve, de ő is az "utáljukegyüttamatek" klisét akarta kihasználni. 
Ez történetesen amúgy igaz és valóságszerű, nekem nem egy, hanem három utált tanárom is volt, csak nyeh, hogy ez minden YA sulis könyvben megjelenik, legtöbbször csak töltelék mondatokként. 

Padtárs/csoportmunka társak őrült szerelembe esnek egymás iránt

Naná, top öt kedvenc klisém, korábban is írtam már róla, de a mai school editionből ki nem maradhat ez a drágaság. Egyikük sem örül a másiknak, de azért egyefene cica, leszek a gazdád. Aztán rájönnek, hogy lelki társak és csak az égnek adhatnak hálát, hogy összehozta őket a sors a közös tantárgy könyve felett. Cupcupp és már csöpög is a nyáltól a könyvem.
igen, a Perfect Chemistry a kedvenc könyvem
A menzahely

Mert ha valami történik, azt az egész iskola előtt kell produkálni, ha a szereplőink nem egymás szájában vannak, vagy órákon, akkor tutira a fejüket tömik a hajhálós menzáznéni által kreált borsópürés fasírttal. bahh, azért a példa, mert utálom Persze az amcsiknál dőzs van, spagetti, pizza, creme brulé, turmixok, smoothiek, tökömtudja, amiért amúgy rájuk küldeném a népegészségügyi ellenőrt, de ez most itt nem lényeg. A menzán is a menők a menőkkel ülnek, a pornép meg oldja meg, de tény, hogy egy YA könyvből sem hiányozhat a jó kis menza. 

A NAGYBETŰS BÁL + afterpartybitches, mert menők vagyunk

Nincs sulis sztori bál nélkül, egyszerűen NINCS, egy olyan sulis könyvet sem olvastam még, ahol nem lett volna ilyen vagy hasonló esemény beleszőve a történetbe, és már annyira unom. Bár nem jártam Áááámerikában iskolában, egyszerűen nonsense, hogy párhetente ilyen-olyan báljaik legyenek, és hogy ezt ennyire tudják pénzelni, meg a szülők engedni a csemetéiket. Erről a véleményem ITT kifejtettem bővebben, akkor azonban elfeledkeztem egy ehhez kapcsolódó momentumról.
Az afterpartyról.  Mert olyan nincs, hogy valaki ne legyen gazdag, "afiunklányunkaztcsinálamitakar" szülőkkel és egy orbitális nagy söröshordóval a mellényzsebében. Az esetlegesen szerelmi háromszögeknek helyt adó kellemes semmiközepénlegyünkegymásé légkörről pedig még nem is beszéltem. 
Ez a lista még messze nem fogyott ki, de a saját és a ti lelki nyugalmatok érdekében inkább itt húzom meg a határt. Ti milyen sulitörténetes kliséket tudtok még megemlíteni? Írjátok meg idelent kommentárban, vagy Facebookon, vagy akár Molyon is, nagyon kíváncsi vagyok a ti "kedvenc" könyves kliséitekre :) Instán pedig @neverhoodsdiary néven követhettek, minden velem és a bloggal kapcsolatos infót onnan tudhattok meg először :)

Csibecsókca:

You May Also Like

3 comments

  1. Te lány! :DD Sziporkázol, mint mindig, csak mondom :D Imádom ezeket a klisé-listás posztokat, annyira egyet tudok érteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, köszönöm szépen :D Csak ami a sötét szívemből jön, tudod ;)

      Törlés
  2. Annyira igaz.......

    VálaszTörlés